Kalldusch för klimatet: Bensinskatten sänks igen

Foto: Per Pettersson & Pressbild

Trots krossade värmerekord, historiska skogsbränder, stormar och översvämningar: Tidöpartierna sänker bensinskatten, ökar utsläppen och tar Sverige längre bort från klimatmålen.

Redaktionen

create 2023-09-07 update 2023-09-07

Uppförsbacken till klimatmålen var redan brant. Experter, miljöorganisationer och till och med regeringen själva har konstaterat att med regeringens politik kommer inte klimatmålet till 2030 att nås. Klimatpolitiska rådet har efterlyst nya åtgärder för att få ner utsläppen.

Svaret från regeringen? Att göra precis tvärtom. De fyra Tidöpartierna presenterar nu ytterligare sänkningar av priset på fossila drivmedel, en åtgärd som väntas öka utsläppen kraftigt.

Skattesänkningen är stor. Totalt rör det sig om 6,5 miljarder i sänkt skatt på fossila drivmedel. Det är mer än åtta gånger så mycket som den satsning på klimatklivet som regeringen presenterade igår.

Miljöministern vill igår inte svara på om regeringens nya budget ökar eller minskar utsläppen

– Man gör det enkelt för sig om man vill ha ett “ja eller nej”-svar, sade klimatministern, som också menade att “man tar ut en förlust i förväg” om man frågar sig om Sverige kommer att nå klimatmålen eller inte.

Efter dagens pressträff har vi med största sannolikhet svaret: klimatmålen kommer knappast att nås med en politik som kraftigt sänker kostnaden på utsläpp.

Kanske blir lösningen det som tidigare diskuterats inom regeringspartierna: att helt enkelt ta bort klimatmålet.

Dela