Det var i förra året som regeringen tog beslutet om att avskaffa plastpåseskatten, efter att bland annat gått Sverigedemokraterna till mötes. Idag säljs den sista påsen som har skatt på sig.
I motsats till vad högerpartier och debattörer påstår har skatten varit en dundersuccé. I Naturvårdsverkets utvärdering av skatten står:
Den 1 maj 2020 infördes en skatt på plastbärkassar och Naturvårdsverket konstaterar att detta styrmedel har haft stor påverkan på förbrukningen av plastbärkassar i Sverige. Flera aktörer i branschen noterade 2020 en ökning av försäljningen fram till att skatten trädde i kraft och därefter kunde en drastisk minskning ses som höll i sig resten av året och under 2021.
Förbrukningen av plastbärkassar har sjunkit från 83 stycken/person år 2017 till 14 stycken/person år 2021. Målet inom EU är att senast år 2025 få ner förbrukningen till 40 stycken/person. Om vi lyckas hålla vår nuvarande nivå till 2025 innebär det att vi nått målet med råge.
Det låga antalet har hållit i sig (se graf i slutet) och skälet är bland annat att svenskarnas beteenden ändrats till det bättre på grund av skatten. Fler har valt att använda påsarna flera gånger alternativt tagit med sig annat att bära hem maten i. Till klimatet och havens glädje.
Färre plastpåsar betyder nämligen mindre fossila processer och mindre plast i naturen. I Storbritannien minskade mängden plastpåsar på de brittiska stränderna med hela 80 procent sedan de införde sin plastpåseskatt.
Men av någon anledning (plastpåseskatten är en ovanligt populär skatt bland allmänheten) ser högern rött när de tänker på skatten och nu blir den ett minne blott. Det innebär sannolikt mer skräp i naturen.
– Det räcker med att 1 procent ”rymmer” så är tillskottet till vår natur 1,7 miljoner påsar. Därför måste vi använda färre plastpåsar, och framför allt se till att plastpåsarna inte blir till skräp, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Man väljer sina strider. Regeringen och SD är uppenbart sugna på att vinna en och annan kulturkrigsdebatt. Några miljoner mer plastpåsar i naturen? Det får det vara värt!
Foto: SVT och Muntaka Chasant (beskuren)