Ingen inbjudan till nationellt klimatmöte för civilsamhället

Det nationella klimatmötet som utlovades av statsministern i början på året ska enligt miljöministern ”redan ha påbörjats” i form av en turné och planeras att avslutas med ett möte. Men när Klimatgranskaren frågar flera organisationer inom civilsamhället har ingen fått en inbjudan. Än.

Yrsa Lindberg

create 2023-04-04 update 2023-04-04

Under förra veckans släpp av Klimatpolitiska rådets årliga granskning av regeringens klimatpolitik var det flera som vred på sig i stolen och förvirrat undrade om de hört rätt. Var det nationella klimatmötet som regeringen utlovat redan igång? I form av en turné? Vid närmare efterforskning kunde Aktuell Hållbarhet rapportera att turnén planeras att avslutas med ett möte. 

Igår gick flera företag ihop i ett upprop om att de inte fått någon inbjudan. Men det utlovade mötet ska även inkludera civilsamhället – och ske innan sommaren. Så här skrev regeringens företrädare i DN i januari:

”Regeringen ska före sommaren anordna ett nationellt klimatmöte med företag, fackföreningar, forskare och civilsamhället”.

Men när Klimatgranskaren frågar flera av Sveriges tyngsta miljö- och klimatorganisationer svarar alla att de inte hört något från regeringen. Flera svarar att de förväntar sig att en inbjudan dimper ner i brevlådan inom kort.

Och än är det inte för sent. Kanske kan regeringen använda nedan lista som inspiration för att snabbt få till ett möte, inklusive civilsamhället, innan sommaren?

Varsågoda!

 

 

fact_check Organisationer som svarat att de inte fått inbjudan, än:

Fridays for future
Greenpeace
Klimataktion
Klimatklubben
Klimatriksdagen
Naturskyddsföreningen
Researchers Desk
Våra barns klimat
WWF

Fortsätt läsa

Vad hände egentligen med statsministerns klimattoppmöte?

chevron_right
Dela