Vad hände egentligen med statsministerns klimattoppmöte?

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Tre månader har gått sedan regeringen bjöd in till stort klimattoppmöte med alla relevanta samhällsaktörer. Men vem får egentligen komma på mötet? Nu är 200 företag besvikna över att inte ha blivit inbjudna.

Sven Elander

create 2023-04-03 update 2023-04-03

Det var på årets första dag som statsminister Ulf Kristersson bjöd in till ett nationellt klimatmöte med företag, fackföreningar, forskare och civilsamhälle. Mötet skulle vara en viktig del i att arbetet med regeringens kommande klimatpolitiska handlingsplan.

Men sedan blev det väldigt tyst. Idag skriver företrädare för 200 företag i Aftonbladet om sin besvikelse över att inte ha blivit inbjudna till mötet.

Under klimatpolitiska rådets presskonferens samma dag fick klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari en fråga om det utlovade klimatmötet. Hon svarade: ”Det är på gång. Inbjudningarna är ute.”

Det förvånade oss. Ingen av de många företagare vi har pratat med har fått någon sådan inbjudan. Så sent som dagen före klimatministerns uttalande ställde vi frågan direkt till ansvarig person hos regeringskansliet, men fick svaret att ”ingen ny information om regeringens klimatmöte finns att delge”.

Kanske blir mötet helt enkelt mycket smalare än det var tänkt att bli. Kanske räckte tiden för att arrangera ett stort möte helt enkelt inte till.

Nu bjuder företagen i stället in regeringen till ett eget klimatmöte. Den 18–22 april arrangeras Stockholm Climate Week. Talarlistan rymmer över 100 namn och innehåller såväl svenska som internationella företagsledare, tongivande forskare, investerare, företrädare för EU och FN, kommunala tjänstemän, och många, många fler.

Låt oss hoppas att regeringen tar tillfället att fylla på med bra förslag till sin klimathandlingsplan. Det lär behövas.

Dela