IPCC-forskare: ”Stora samhällsstörningar kommande fem åren”

Photo by Chris Gallagher on Unsplash

Har du klimatångest? Du verkar vara i gott sällskap. Många av forskarna i FN:s klimatpanel ser en ”halvdystopisk” framtid framför sig – och den behöver inte vara långt borta.

Jorunn Fagerström

create 2024-05-09 update 2024-05-09

Parisavtalets 1,5-graders-mål? Glöm det. I alla fall om du frågar forskarna i FN:s klimatpanel, IPCC. Bara 6 procent av forskarna tror att målet kommer uppnås. Det visar den undersökning som The Guardian har gjort. Nästan hälften förutspår att det rör sig om åtminstone det dubbla. Bara en femtedel trodde att vi kan hålla oss under 2,5 grader.

Framtiden med dessa klimatförändringar beskrivs som ”halvdystopisk”. Många av forskarna föreställer sig hungersnöd, extremväder, naturkatastrofer och konflikter. Redan idag sker det i klimatförändringarnas spår, men händelserna kan bli långt värre och vanligare.

– Jag tror vi är på väg mot stora samhällsstörningar inom de kommande fem åren, säger klimatforskaren Gretta Pecl vid University of Tasmania.

Hade det kunnat, eller kan, förhindras? Forskarna menar att detta mardrömsscenario är ett politiskt misslyckande. Många av forskarna uppger att de känner hopplöshet, rädsla och ilska över att regeringar inte har agerat trots de tydliga vetenskapliga resultaten.

Dela