En lag från 1988 slår fast att alla kor i Sverige ska få beta utomhus under sommarmånaderna, den så kallade Lex Lindgren, uppkallad efter Astrid Lindgren som stred länge för djurs rätt att utöva sitt naturliga beteende. Men nu föreslår en regeringsutredning av denna rätt upphävs.
Utredningens förslag innebär att kor i lösdrift, det vill kor som kan röra sig fritt inom en viss yta (t.ex. en ladugård), ska kunna undantas från beteskravet, enligt TT som bevakat regeringens pressträff.
– Konkurrenskraften inom mjölkproduktionen är inte tillräckligt bra, säger regeringens utredare Elisabeth Nilsson till TT.
Forskning visar att kor mår bra av att beta utomhus och att deras närvaro på betesmark bidrar till biologisk mångfald.
– Kor är djur som är anpassade för att beta. Det är hela deras biologiska grundfunktion och det kan man inte tillgodose om man håller dem inomhus, även om de går i lösdrift, säger Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, till DN.
Organisationen Greenpeace har tillsammans med flera djurrättsorganisationer startat en namninsamling för kornas rätt att beta, och de vill skicka regeringsutredningen rakt åt pipsvängen.
– Genom utredningen kan vi förstå att regeringen enbart föreslår ett ökat djurskydd på EU-nivå för att kunna skjuta ifrån sig det nationella ansvaret. Regeringen använder det som täckmantel för att ta bort beteskravet – något som vi ju länge sett som en självklar del av det svenska djurskyddet, sa Matilda Antti, politiskt sakkunnig hos Djurens Rätt, en av organisationerna bakom namninsamlingen.
Kristdemokraterna har tidigare drivit frågan om att ta bort beteskravet. Men i och med att de innehar landsbygdsministerposten har de nu större möjlighet att få igenom kravet.