Klimatförnekare marknadsförs av boksajter

Både Bokus och Adlibris har låtit marknadsföra kända klimatförnekares böcker. Nu rasar klimatforskare mot boksajterna.

Lorentz Tovatt

create 2023-01-11 update 2023-01-11

Det var under julhandeln det upptäcktes. Den som sökte en bok om klimatet på de populära boksajterna Bokus och Adlibris fick förslag om att köpa böcker från kända klimatförnekare. Hos båda sajterna presenterades Sverigedemokraten och klimatförnekaren Elsa Widdings nya bok på första plats och klimatskeptikern Lennart Bengtsson på tredje plats.

Några som reagerade var forskarnätverket Researchers desk som tog kontakt med båda företagen. Research desk skriver att de lyfte det absurda och ansvarslösa i det hela och bad företagen att åtgärda problemet. Dock uppmanade de inte till att titlarna skulle plockas bort, vilket de menar hade varit censurerande.

Adlibris vd tog direkt tag i saken och såg över sina algoritmer. Idag ligger klimatförnekarnas böcker längre ner i listan. Bokus vd svarade bland annat att de inte såg det som sin roll att styra algoritmerna då även det hade varit censurerande.

Till Klimatgranskaren skriver Researchers desk:

Det är ett problem att den som söker kunskap om klimatet får vilseledande tips. Vi som forskar vet ju att det finns en närmast total samstämmighet i insikten om att klimatkrisen är på riktigt och är människoskapad, men den som söker info via böcker får bilden att huvuddelen av de som kan något förnekar krisen (som Widding) eller spelar ned den (som Bengtsson). Man måste ta ansvar för vad ens algoritmer ställer till med. Om någon sökte på ”förintelsen” och det första som Bokus algoritmer presenterade var böcker av förintelseförnekare. Skulle de då inte åtgärda detta?

Huruvida algoritmer är neutrala går också att diskutera. Maria Wolrath Söderberg, styrelsemedlem i Researchers desk, reflekterar:

– Bokus menar att man inte vill gå in och manipulera algoritmerna för att man vill vara neutral. Problemet är – neutral i förhållande till vad? Ja inte till sanning och kunskap i alla fall. Inte i förhållande till den fråga som användes: ”klimat”. Algoritmer är inte neutrala. De arbetar efter de parametrar som byggts in i dem. Det är klart att avsikten inte är att lyfta klimatförnekelse men man har taggat de här böckerna med taggen ”klimat”. Det är inte någon självklarhet. Det är inte neutralt. Om jag sökt på ”klimatförnekelse” och fått fram Elsa Widding vore allt i sin ordning. Men det här visar tydligt att algoritmerna inte obevakat få leva sitt självgenererande liv, säger Maria Wolrath Söderberg.

Dela