Nilfeber och denguefeber. Det låter inte som särskilt trevliga sjukdomar, och det är det inte heller. Men klimatförändringarna, med varmare och blötare väder i Sverige, kan leda till att sjukdomarna etablerar sig här. Det rapporterar SVT som pratat med forskare.
Det är myggor som sprider de tropiska sjukdomarna. Och de finns redan nu i norra Europa. Sjukvården i södra Sverige väntar nu på att de första inhemska fallen ska upptäckas.
– Frågan är inte om det kommer, utan när, säger Gülsen Özkaya Sahin, docent i virologi vid Lunds universitet till SVT.
Risken att smittas är liten och de flesta som smittas kommer inte märka av det. Men risken finns att drabbas av mycket allvarliga sjukdomar som i värsta fall leda till döden.
Forskare varnar också för att fästingplågan kan bli etter värre i takt med klimatförändringarna.
– Med varmare klimat ökar risken för fästingburna sjukdomar. Det vi ser är en ökad utbredning av fästingarna i Sverige norrut och västerut inåt landet, och med dem följer sjukdomar som överförs via fästingar, säger statsepidemiolog Anders Lindblom till DN.
När klimatet blir varmare ökar både antalet fästingar och deras geografiska utbredning. Detta beror på att högre temperaturer och mildare vintrar förlänger fästingarnas aktivitetsperiod, vilket ger dem fler tillfällen att söka efter blodmat och sprida sjukdomar. Dessutom kan varmare temperaturer gynna de djur som fungerar som fästingarnas värdar och därmed öka antalet fästingar ytterligare.
I en rapport från 2021 identifierar Folkhälsomyndigheten risken för fästingarnas accellererande utbredning i Sverige som ”mycket hög” framöver.
I Sverige överlever fästingar allt längre norrut. Kortare och mildare vintrar, tidiga varma vårar samt långa fuktiga vegetationssäsonger med temperaturer som är gynnsamma för fästingar ökar utbredningsområdet både norrut och till högre altituder.
Det finns många skäl att agera mot klimatförändringarna. Smittsamma sjukdomar är ett av dem.
Foto: Erik Karits, unsplash