Kristerssons miljöbromsarmöte i Bryssel – ”vill pausa”

Foto: European People's Party

När Moderaterna ska lösa miljöproblem pekas ofta EU ut som den arena där det ska lösas. Men nu kommer uppgifter om att partiet skrivit under på att all ny miljölagstiftning i EU ska pausas.

Sven Elander

create 2024-05-02 update 2024-05-03

Klimatforskarna är tydliga. FN likaså. Vi behöver en mer ambitiös politik med fler åtgärder för att klara det akuta hot som mänskligheten står inför när det gäller klimatet och artutrotningen.

I ljuset av detta framstår det som lite märkligt att de konservativa partiernas högsta ledare i Europa vid ett möte för ett tag sedan beslutade något som går i rakt motsatt riktning. Det är tidningen Dagens ETC som nu rapporterar om ett möte där högdjur från konservativa partier i hela Europa samlades förra året: statsministrar (inklusive Ulf Kristersson) och presidenter, partiledare, EU-parlamentets talman och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Och de samlades för att besluta om en broms på ny miljölagstiftning:

”Vi behöver mindre byråkrati, inte mer. Därför vill vi pausa nya milljöregler och tänka på vad vi klarar av. Vi är glada över att ledare från andra politiska grupper nu håller med om att vi behöver stoppa nya regler.”

Dagens ETC rapporterar också om att Moderaternas partigrupp i Europaparlamentet följt upp det hela genom att kräva ett moratorium för ny miljölagstiftning. Inte oväntat är det också Moderaterna som, efter Sverigedemokraterna, kommer ut sämst i den granskning som Naturskyddsföreningen gjort över de svenska partiernas agerande i Europaparlamentet när det gäller klimatet och miljö. I Dagens Nyheter är föreningens representanter skoningslösa vad gäller deras omdömen om de två stora högerpartierna:

Sverigedemokraterna får sämst betyg i granskningen eftersom de har röstat mot nästan alla lagförslag, men Moderaterna utmärker sig som det parti som mest intensivt har motarbetat miljölagförslag på andra sätt än i röstningen.

 

Dela