Kvinnan som lyckats minska avskogningen i Amazonas – kraftig

Goda klimatnyheter är vi inte bortskämda med. Men nu kommer en från Brasilien: avskogningen av Amazonas minskar.

Sven Elander

create 2023-11-12 update 2023-11-12

Brasiliens nya miljöminister Marina Silva har lyckats vända trenden. Under den förre högerpopulistiske presidenten Bolsonaro ökade avskogningen. Nu, efter att president Lula da Silva vann valet, minskar avskogningen av regnskogen Amazonas, och det rejält.

DN rapporterar om ny statistik från det brasilianska rymdinstitutet INPE, som visar att skövlingen av regnskogen i Amazonas har nått sina lägsta nivåer på fem år. Under året har avskogningen i Brasilien minskat med 23 procent.

– Bakom denna minskning ligger ett politiskt beslut, sade hon vid en presskonferens när statistiken presenterades i veckan.

Den 64-åriga Marina Silva har en fascinerande bakgrund. Hon växte upp som ett av elva barn i en familj med föräldrar som jobbade som gummiarbetare i Amazonas. Som barn överlevde hon malariautbrott och kvicksilverförgiftning. När hon som den första i sin släkt lärt sig läsa var steget till högre utbildning kortare och därefter blev det facklig och miljömässig kamp för Silva.

Efter ett antal år som senator blev Silva 2003 utsedd till miljöminister, även den gången i Lula da Silvas regering. Som minister fick hon gång på gång internationellt beröm för viktiga insatser för miljön. Men 2008 lämnade hon regeringen i protest mot korruption och bristande miljöengagemang från regeringskollegor.

Låt oss hoppas att trenden med minskad skövling av världens största regnskog håller i sig.

 

Foto: Luiz79, Wikimedia Commons.

Dela