Långa köer i Tyskland för att köpa superbillig tågbiljett: ”enorm efterfrågan”

Foto: Sasan, unsplash

I Hamburg och München rapporteras om långa köer för att köpa den superpopulära ”Deutschlandticket”. Biljetten gäller för all lokal och regional kollektivtrafik i hela Tyskland. Kostnaden? 49 euro.

Sven Elander

create 2023-04-30 update 2023-04-30

I morgon den 1 maj börjar den nya tysklandsbiljetten gälla, och allt tyder på en succé. På fredagen bildades långa köer av människor som ville köpa biljetten, som gäller på all lokal och regional kollektivtrafik i hela Tyskland. En talesperson för Hamburgs kollektivtrafik HVV uppger att efterfrågan på biljetten ”ökat enormt” den senaste tiden. Likadant verkar det vara i München. Också där har långa köer bildats till de platser där biljetten säljs.

Vi har tidigare rapporterat att biljetten redan blivit en succé. Under de tre första dagarna köptes 250 000 biljetter enbart från Deutsche Bahn. Totalt räknar bolaget med att sälja ca 17 miljoner biljetter. Det är transportministrarna i de tyska delstaterna som tillsammans med den federala regeringen enats om den nya reformen, vilket DI tidigare rapporterat om. Kostnaden för satsningen delas mellan delstaterna och regeringen.

Sverige har valt en diametralt annorlunda väg. Regeringenspartierna har tillsammans med SD valt att satsa 7 miljarder på att sänka priset på fossila bränslen för den som åker bil. Den som åker kollektivt har i stället fått se biljettpriset öka i minst 11 av landets regioner.

 

Dela