Ledaren för nästa klimattoppmöte vill fortsätta oljeborrningen

Mariam Almheiri, klimatminister för Förenade Arabemiraten Foto: U.S. Department of Agriculture

Hon står värd för FN:s nästa klimattoppmöte och går nu ut och kräver fortsatt oljeborrning och fler kolgruvor. COP28 i Förenade Arabemiraten kan sluta i katastrof.

Lorentz Tovatt

create 2023-05-11 update 2023-05-11

Klimatgranskaren har tidigare rapporterat om att Förenade Arabemiraten står som värd för nästa klimattoppmöte och att det dessutom är chefen för landets statliga oljebolag, Sultan Al Jaber, som får rollen som mötets ordförande. Förenade Arabemiraten är världens fjärde största utsläppare av koldioxid per capita och sitter på en av världens största oljereserver.

Sultan Al Jaber kommer hålla i ordförandeklubban under nästa FN-toppmöte om klimatet, COP28 Foto: Arctic Circle

Nu går landets klimat- och miljöminister Mariam Almheiri ut med ett utspel som oroar miljöengagerade inför COP28. I en intervju med Reuters påstår hon att världen inte är redo att ”stänga av” fossila bränslen. Hon menar istället att omställningen måste ”vara rättvis och pragmatisk”. Utspelet kommer efter att över 80 länder, bland annat EU, enades om formuleringar om en total utfasning av alla fossila bränslen på det senaste klimattoppmötet.

Det Almheiri syftar på med sin ”pragmatiska omställning” är att länder ska kunna fortsätta gräva upp fossila bränslen men sedan använda koldioxidinfångning när bränslet väl förbränns, så kallad CCS-teknik. Det är en teknik som är långt ifrån tillgänglig i stor skala och vars kapacitet att minska utsläppen är väldigt omdiskuterad.

Kan det helt enkelt vara så att Almheiri och Förenade Arabemiraten använder CCS som svepskäl för att fortsätta status quo? En av världens största oljereserver pekar nog på att så är fallet. Risken är att denna intressekonflikt nu drar med sig hela FN-förhandlingen i fallet.

Dela