Miljardnota efter klimatkatastrofernas år i USA

Hundratals miljoner människor i USA har upplevt extrema väderhändelser i år. Och även om det republikanska partiet irrar sig längre och längre in i faktaförnekelsens dimmor så tror en klar majoritet av befolkningen att extremvädret faktiskt hänger ihop med klimatförändringarna.

Sven Elander

create 2023-09-14 update 2023-09-14

Extrema värmeböljor, tropiska stormar på både öst- och västkusten, skogsbränder som tog över 100 liv på Hawaii. USA har haft en säsong av klimatrelaterade väderkatastrofer som slår alla tidigare rekord.

Nya siffror från NOAA (USAs orkanmyndighet) visar att landet hittills i år upplevt 23 katastrofer som kostat minst 1 miljard US-dollar (12 miljarder kronor). Det har aldrig någonsin inträffat tidigare. Den totala kostnaden har nu nått 57 miljarder dollar (680 miljarder kronor) och notan fortsätter ticka uppåt. Det rapporterar the Guardian. Än är inte orkansäsongen över och myndigheten varnar för flera nya orkaner som lurar ute på Atlanten.

Frågan är hur detta kommer påverka den amerikanska politiska debatten. När det republikanska partiet höll debatt mellan partiets presidentkandidater tidigare i år ville ingen kännas vid att klimatförändringarna ens var orsakade av människan. Kandidaterna irrar sig längre och längre in i faktaförnekelsens dimmor samtidigt som hundratals miljoner amerikaner tvingas leva under hotet av extremväder som bara blir värre.

Men bland den amerikanska befolkningen är stämningen en annan. En bred majoritet tror att extremväder som stormar, översvämningar, skogsbränder eller torka verkligen är orsakade av klimatförändringarna, enligt en opinionsmätning från förra året. Och detta gäller även för republikanska väljare. Det är en relativt liten grupp som säger att klimatförändringarna inte alls hänger ihop med de extrema väderhändelser som vi ser nu.

Det återstår att se hur detta påverkar det kommande presidentvalet.

Dela