Ministern: Känn inte flygskam

I en debattartikel skryter infrastrukturministern om regeringens satsningar på mer fossilflyg och passar på att uppmana folket att sluta känna flygskam när de flyger.

Lorentz Tovatt

create 2023-11-15 update 2023-11-15

Det är i en debattartikel i Aftonbladet som infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) rider (flyger) ut till fossilflygets försvar. Artikeln publiceras samma dag som regeringen anordnat ett möte med flyglobbyn för att ”samla in perspektiv”.

I artikeln lyfter ministern att regeringen vill satsa ordentligt på fossilflyget och slår sig bland annat för bröstet för att ha dubblerat det statliga driftstödet till icke-statliga flygplatser. Han ger också en känga till den tidigare rödgröna regeringen som han anser utgjort ”åtta förlorade år för flyget”.

Carlson fortsätter sin hyllning av fossilflyget genom att påstå att det inte finns några skäl att känna flygskam. Utan att specificera vad han menar skriver han att flyget är inne i en omställning.

Påståendet går oavsett emot det som den samlade forskarkåren hävdar. I en stor forskarrapport som nyligen publicerades av forskare vid Chalmers och KTH tittade man på just nya tekniker för att bekämpa flygets utsläpp. Läsningen är dyster, två av slutsatserna är nämligen att varken biodrivmedel eller elflyg har särskilt stor möjlighet att i närtid minska utsläppen. Biodrivmedel leder nämligen till extra skadliga klimateffekter på hög höjd och är dessutom en bristvara. Elektrifiering är svårt eftersom det krävs en så hög energitäthet för att lyfta ett flygplan. Här spås tekniska genombrott först om 25-30 år.

Men äh, skippa skammen! Hälsar vår infrastrukturminister.

Dela