Ny klimatrapport sammanfattar 2023: ”Bortom extrem”

Foto: Chris Gallagher, unsplah (bild från tidigare översvämning)

Rekordstora skogsbränder. Rekord i nederbörd – med översvämningar som följd. Ökning av antalet dödsoffer. Och en havstemperatur ”bortom extrem”. Det är några av slutsatserna när EU:s klimattjänst sammanfattar 2023.

Sven Elander

create 2024-04-22 update 2024-04-22

”2023 bevittnade Europa den största skogsbrand som någonsin registrerats, ett av de regnigaste åren, allvarliga marina värmeböljor och omfattande förödande översvämningar.” Så kommenterar Carlo Buontempo, direktör för Copernicus Climate Change Service, den nya rapporten European State of the Climate 2023 i ett pressmeddelande.

Rapporten bjuder på dyster läsning. Europas temperatur stiger dubbelt så snabbt som det globala genomsnittet. För 2023 låg medeltemperaturen i Europa hela 2,6 grader högre än under förindustriell tid.

I rapporten har man också sammanfattat de klimatrelaterade katastrofer som drabbade Europa under 2023. Och de var många: Omfattande översvämningar i länder som Italien, Grekland, Slovenien, Norge och Sverige. För Sveriges del var 2023 det allra nederbördsrikaste år som noterats på vissa orter, till exempel i Lund, Norrköping, Örebro, Västerås och Gävle, enligt SMHI.

Sydeuropa plågades av svår torka och ett stort antal skogsbränder under sommaren. Området runt grekiska Alexandroupolis drabbades av den mest omfattande skogsbrand som har registrerats i Europa. Totalt brann 960 kvadratkilometer.

Den värmerelaterade dödligheten har ökat med omkring 30 procent under de senaste 20 åren och de värmerelaterade dödsfallen beräknas ha ökat i 94 procent av de övervakade europeiska regionerna. Enligt preliminära siffror dog under 2023 minst 63 personer på grund av stormar, 44 av översvämningar och 44 i skogsbränder i Europa. Europa upplevde också rekordmånga dagar med ”värmestress”.

Även havstemperaturen var extrem. I juni steg temperaturen i Atlanten väster om Irland och runt Storbritannien till osannolika 5 grader över genomsnittet. Experterna beskriver det som en marin värmebölja ”bortom extrem”.

 

Foto: Chris Gallagher, unsplah

Dela