Ny rapport: De tio dyraste klimatkatastroferna 2022

En ny rapport har kartlagt de tio dyraste klimatkatastroferna under 2022. Den mest kostsamma landar på över 100 miljarder dollar.

Sven Elander

create 2023-01-01 update 2023-01-01

2022 blev ännu ett extremt klimatår för vår planet. Extremhetta med långvarig torka i Sydeuropa, dödliga översvämningar i Pakistan, orkanen Ian som lamslog USA och Karibien i oktober. Listan kan göras lång. Sommaren var den varmaste som någonsin uppmätts i Europa.

Den brittiska hjälporganisationen Christian Aid har kartlagt kostnaderna för de tio värsta klimatrelaterad katastroferna under året. Samtliga beräknas var och en ha medfört kostnader på över 3 miljarder US-dollar (ca 33 miljarder kronor).

I topp på listan hittar vi orkanen Ian som beräknas ha kostat minst 100 miljarder US-dollar. Därefter kommer den europeiska torkan som kostade 20 miljarder dollar. Som nummer tre hittar vi översvämningarna i Kina mellan juni och september, som landar på 12,3 miljarder dollar i rapportens kalkyl. 

I rapporten har man också beräknat effekterna av tio klimatrelaterad katastrofer som drabbat fattiga länder. De ekonomiska kostnaderna för dessa beräknas inte vara lika höga eftersom länderna har lägre materiell standard, men effekterna för människor är desto värre. Översvämningarna i Västafrika i oktober beräknas ha tvingat över en miljon människor att lämna sin hem, liksom cyklonen Sitrang som drabbade Bangladesh i oktober. 

Den absolut värsta klimatkatastrofen när det kommer till mänskligt lidande är utan konkurrens torkan på Afrikas horn, som hittills drabbat 36 miljoner människor.

”Bakom de ekonomiska uträkningarna finns miljoner berättelser om mänskliga förluster och lidanden. Utan kraftiga minskningar av utsläppen kommer både den mänskliga och ekonomiska prislappen att fortsätta växa”, säger Patrick Watt, generalsekreterare för Christian Aid.

De dyraste klimatkatastroferna 2022 - hela listan

Dela