Nya galna siffran: 500 procent mer regn än normalt

Nya siffror från SMHI visar att delar av Sverige fått mer än fem gånger så mycket regn som vanligt under augustis två första veckor.

Sven Elander

create 2023-08-15 update 2023-08-15

Ovädret Hans och de efterföljande regnvädren har orsakat enorma översvämningar runt om i landet. Vi har sett otaliga exempel på allt från bortspolade vägar och banvallar till översvämmade källare och bajsvatten som forsar rakt ut i det fria.

Nya siffror från SMHI visar hur extrem situationen varit: I ett stråk från Vättern och norrut har det kommit mer än 500 procent av den normala nederbördsmängden under augustis två första veckor. Alltså mer än fem gånger det normala jämfört med perioden 1961-1990.

Forskare har tidigare slagit fast att den extrema nederbördsmängden hänger ihop med det varmare klimatet. Så här lät det i ett SVT-inslag förra veckan:

– Rekordtemperaturer i haven skapar mer vattenånga i atmosfären, och mera regn. Det är därför mycket troligt att klimatförändringarna har förstärkt ovädret Hans, säger Anna Rutgersson, professor i meterologi vid Uppsala universitet.

Samtidigt väntas ett nytt lågtryck dra in över landet som kan orsaka ännu mera regn. Läget är fortsatt kritiskt, och i takt med att klimatet blir varmare lär det bli än värre.

Låt oss hoppas att Tidöpartierna omprövar sitt beslut att skära ner 25 miljoner på översvämningsskydd från den senaste budgeten. För nu skriker kommunerna efter mer resurser för att klara framtidens extremväder.

Se kartan nedan: Nederbörden i procent av den normala för perioden 1-13 augusti 2023. Referensnormal­period 1961-1990.

Karta från SMHI
Dela