Nya siffror: Bromma blöder pengar

Photo by Ivan Shimko on Unsplash

Nya skuldsmockan mot Bromma flygplats: Resenärerna sviker och flygplatsen blir därmed ännu mindre lönsam. Om regeringen fortsätter driva flygplatsen riskerar det slå hårt mot resenärerna.

Lorentz Tovatt

create 2024-03-06 update 2024-03-06

Redan för fyra år sedan varnades det för Bromma flygplats urusla lönsamhet. Swedavia, det statliga bolag som är satta att driva Bromma, menade att flygplatsen borde läggas ner eftersom den helt enkelt inte längre är affärsmässig.

Högerpartierna tillsammans med C räddade dock kvar flygplatsen och hoppades att trenden skulle vända uppåt igen.

Men idag slocknade hoppet även för det. Swedavia har nämligen publicerat ny statistik över sina flygplatsers kundunderlag. Och det är dyster läsning för alla som hoppades på ett bevarat Bromma.

Sedan 2019 har nämligen nästan 60 procent av Brommas resenärer övergett flygplatsen. Och inte heller pekar riktningen åt rätt håll efter pandemin. Jämfört med för ett år sedan har en av tio resenärer lämnat.

Bromma, som redan var en olönsam flygplats, blöder därmed pengar. Och det är resenärer från andra flygplatser som tvingas betala för kalaset, i form av högre biljettpriser. Swedavia måste nämligen täcka upp för förlusten genom att lägga på kostnader på andra flygplatser.

Bromma har länge varit en kontroversiell flygplats eftersom den är placerad mitt i stan på attraktiv mark som hade kunnat gå till bostadsbyggande. Därför vill den styrande majoriteten i kommunen lägga ner flygplatsen och istället utveckla en parkstad med attraktiv kollektivtrafik.

Dela