Nya siffror: nu minskar flygandet – på bred front

Foto: Avel Chuklanov, Unsplash

Svenskarna flyger mindre nu än innan pandemin. Och av de som flyger väljer allt fler resmål närmare Sverige. Det visar nya siffror från Sveriges Natur.

Sven Elander

create 2024-03-03 update 2024-03-03

Att flyga är en av de mest utsläppsgenererande aktiviteterna du kan ägna dig åt. Därför är de nyheter som nu presenteras av tidningen Sveriges Natur och nyhetsbyrån Newsworthy glädjande för alla som bryr sig om klimatet:

Svenska folket flyger nu betydligt mindre än innan pandemin. Det är välkänt att det blev ett rejält hack i kurvan när pandemin bröt ut våren 2020, och resandet nästan gick ner till noll. Sedan dess har kurvan vänt uppåt igen, men nu tycks den ha planat ut. Och den är inte i närheten så hög som den var 2019.

En annan förändring är att svenskarna väljer resmål som ligger betydligt närmare Sverige i högre utsträckning än tidigare. Långväga resmål som Kina, USA, Karibien och Thailand minskar rejält.

Sveriges Natur har intervjuat Erik Lundberg, turism- och hållbarhetsforskare vid Göteborgs universitet:

– Många av destinationerna är ganska utbytbara, eftersom motiven för det här resandet är saker som sol, värme, och att vara med familjen. Det är inte alltid så viktigt var det sker – då spelar pris och bekvämlighet större roll, säger Erik Lundberg till Sveriges Natur.

Man kan tycka att det borde vara glada nyheter. Men inte för den svenska regeringen. Infrastrukturministern har nyligen meddelat att flyget ska subventioneras med nya miljarder och att flygskatten bör slopas. Målet bör rentav vara att svenskarna ska flyga mer.

Dela