Nya Tidöbudgeten: Bensin, flygplatser och köksrenoveringar

Foto: Tom Samuelsson, Wikimedia commons

Med fem dagar kvar till regeringens budgetpresentation är detta vad vi vet: sänkt fossilskatt, flygplatsbidrag och miljarder till köksrenoveringar.

Sven Elander

create 2023-09-15 update 2023-11-06

När miljöministern den 6 september presenterade årets klimatsatsningar ville hon inte svara på om budgeten i sin helhet kommer öka eller minska utsläppen. Så här en vecka senare förstår vi varför.

Efter miljöministerns utspel har det nämligen kommit ett pärlband av andra budgetnyheter – som ökar utsläppen!

Först: en rejäl skattesänkning på fossila bränslen. Effekten blir en rejäl ökning av utsläppen, minst 350 000 ton koldioxid.

Därefter kom nyheten om att stödet till flygplatser runt om i landet fördubblas. Eftersom flyget under överskådlig framtid kommer vara fossilt blir även detta en skjuts uppåt för utsläppen.

Lägg därtill förslaget om att höja taket på ROT-avdraget till en kostnad av en miljard. Nu kan ännu fler riva ut sina nästan nya kök och installera ett nytt i önskad stil.

Vi väntar fortfarande på att budgeten ska presenteras i sin helhet. Men det krävs ingen Einstein för att se att klimatsatsningarna inte på något sätt kommer kunna kompensera för utsläppsökningarna. Inte undra på att miljöministern var så vag på den punkten.

 

Foto: Tom Samuelsson, Wikimedia Commons.

Dela