Oron för klimatförändringar ökar hos hela svenska folket. I WWF:s nya Klimatbarometer, som tagits fram tillsammans med opinionsinstitutet Verian, uppger 53 procent att klimathotet är en av de frågor som oroar allra mest. Det är en ökning från 50 procent förra året.
Mest ökar oron bland unga (18-29 år). Där anser 60 procent att klimatförändringar är en av de mest oroande problemen, en ökning med nio procentenheter jämfört med 2023. Och även om kvinnor är mer oroade än män så har också männens oro ökat. Detta märks särskilt hos unga män där 53 procent anser att klimatförändringarna är en av de samhällsföreteelser som oroar allra mest.
Den nya undersökningen går i linje med tidigare undersökningar på samma tema. Inför EU-valet förra våren gjordes flera mätningar som visade att klimatfrågan låg i topp när det gäller svenska väljares oro. Hela 30 procent av väljarna ansåg inför valet att klimatfrågan var den viktigaste frågan av alla i EU-valet.
En annan undersökning från 2023 visar att 56 procent av svenskarna tycker att regeringens klimatarbete är mycket dåligt eller ganska dåligt. Bara en fjärdedel av de tillfrågade anser att det är ganska bra eller mycket bra.
Siffror från i höstas, som går åt samma håll, visar att Moderaterna tappat stöd bland yngre och att klimatfrågan anses vara en viktig orsak. Enligt opinionsanalytikern Hjalmar Strid beror de unga männens förflyttning troligtvis på deras ökade intresse för klimatfrågor, samtidigt som förtroendet för Moderaternas politik har minskat.
– Så det finns en viss vänstergir i gruppen unga manliga väljare där de nu tenderar att gå lite mer åt vänster än vid valet. Det skulle säkert kunna bero på att frågor som klimat och miljö och sådant som vi ser är starka i gruppen unga generellt. Men också någon form av besvikelse på hoppen de fick av Moderaterna före valet, säger Hjalmar Strid till TV4.
Foto: Tom Seger, unsplash