Nytt värmerekord för världshaven 2022

Ocean waves rippling at Kavourotrypes Beach. Original public domain image from Wikimedia Commons

Varmare hav leder till fler och kraftigare orkaner och tyfoner. 2022 slogs ett nytt rekord som borde vara en rejäl väckarklocka för mänskligheten.

Sven Elander

create 2023-01-12 update 2023-01-12

Medeltemperaturen i världshaven har inte varit så hög sedan mätningarna startade 1958. Haven påverkas inte alls av naturliga klimatvariationer på samma sätt som lufttemperaturen, och därför är havstemperaturen en mer stabil indikator på hur snabbt den globala uppvärmningen går.

Varmare världshav leder dessvärre inte bara till mer angenäma dopp. Högre havstemperatur leder också till fler och kraftigare orkaner och tyfoner, och kan höja luftfuktigheten och därigenom ge mer extrema regn och översvämningar.

Bakom den nya studien ligger professor John Abraham vid University of St. Thomas Professor och 23 andra forskare från hela världen.

Under 2022 inträffade väderfenomenet La Niña för tredje året i rad. Därigenom sänks den globala medeltemperaturen. När El Niño, den motsatta punkten i ”vädrets konjunkturcykel”, återkommer väntas den globala medeltemperaturen i stället att skjuta i höjden.

Dela