Översvämningar i Oman – minst 17 döda

Bild: Khaleej Mag på X

Extrema skyfall har orsakat kraftiga översvämningar i Oman. Människor är fångade i sina hem och minst 17 personer har konstaterats avlidna.

Jorunn Fagerström

create 2024-04-16 update 2024-04-16

På sociala medier cirkulerar videos av hur enorma vattenmängder sveper iväg bilar på gatorna. Häftigt regn har i delar av Oman orsakat stora översvämningar de senaste dagarna. Bland annat huvudstaden Muscat är drabbad. Hittills har 17 dödsfall konstaterats, rapporterade CNN på måndagen. Några timmar tidigare hade Hindustan Times rapporterat 13 döda, varav 9 var skolelever. Utöver detta rapporteras om ett okänt antal människor fångade i bostäder eller fordon av vattenmassorna.

Delar av polisstyrkan, armén och civilförsvaret har flyttat skolelever från skolor till säkrare platser. Skolelever har nu instruerats att stanna i sina hem och får distansundervisning. Landets myndigheter har tillfälligt arbetsbefriat anställda inom både offentlig och privat sektor i Musandam, Al Buraimi, Al Dhahirah och Al Dakhiliyah.

Oman är ett av de länder som är extra sårbart för klimatförändringar och extremväder har blivit allt vanligare de senaste åren.

Bild: Climate Change Knowledge Portal
Dela