Paret Bergström har finansierat klimatskeptiker

Ottosson Photo

I helgen avslöjade Expo att Hans och Barbara Bergström har finansierat högerextremism. I ett genmäle i Dagens Nyheter försvarar Hans Bergström sina skumma affärer och erkänner samtidigt att han finansierat klimatförnekaren Lennart Bengtsson.

Joakim Söder

create 2023-09-19 update 2023-10-31

Hans och Barbara Bergström är sedan länge bosatta i Florida, en halvtimmes SUV-färd ifrån Trumps Mar-a-Lago. Paret blev stenrika när Barbara sålde Internationella Engelska Skolan. För pengarna har de, genom sin stiftelse, stöttat flera medieprojekt som sprider högerextrema konspirationsteorier, bland annat genom alternativmediet Det Goda Samhället. Det avslöjade Expo tidigare i veckan.

Hans Bergström uppskattade inte Expos avslöjande, eller den efterföljande mediestormen. I ett genmäle på DN:s ledarsida ger den numera pensionerade Hans Bergström sin version. Där framgår en pikant detalj. Paret Bergström är främst stolta över att ha gett en plattform till klimatförnekarnas favoritprofessor Lennart Bengtsson.

“Professor Lennart Bengtsson är Sveriges internationellt mest meriterade klimatforskare, och hans återkommande krönikor om klimat och demokrati har stort värde för samhällsdebatten”, skriver Hans Bergström i texten.

Lennart Bengtsson har återkommande förekommit på Sverigedemokraternas youtubekanal Riks, samt högerextrema SwebbTV. Hans mantra är att det inte finns något skäl till någon större oro över klimatförändringarnas konsekvenser. Bengtsson är även med i det klimatförnekande nätverket The Global Warming Policy Foundation.

Finns det något annat vetenskapsförnekande som paret Bergström tycker har ett stort värde för samhällsdebatten?

Dela