Politiken funkade – bättre luft har gett friskare barn

Trots intensivt motstånd från högerpartier och Socialdemokraterna har Stockholm infört fossilbilsförbud. Nu kan staden skörda frukterna. Färre barn får astma av att andas luften, visar nya siffror.

Lorentz Tovatt

create 2024-06-24 update 2024-06-26

En långdragen politisk tvistefråga i Stockholm har varit den om de så kallade miljözonerna – förslagen om att förbjuda fossilbilar i vissa områden i stan. Dessförinnan var även dubbdäcksförbudet en stor debatt. Trots att både moderater och socialdemokrater aktivt motarbetat miljözoner har de införts av kommunen.

Nu kan stadens medborgare andas ut. Eller ja, de kan andas in, eftersom det nu är mindre farligt att andas.

Det visar nämligen en stor undersökning där nästan 2400 barn har följts från födseln tills de fyllt 24 år, som Ekot rapporterar om.

Resultaten är hoppfulla. Färre barn utvecklar astma i takt med att luften blivit renare, och de som väl har astma får mindre besvär. Den visar också att barnens lungor rent generellt utvecklas bättre, vilket påverkar hälsan för resten av livet och minskar risken för en rad andra sjukdomar.

Så sent som under senaste året har miljözonerna orsakat debatt. Moderaterna i Stockholm har gett uttryck för en helig bensinvrede över att fossilbilar nu ska portas i några av stans mest centrala kvarter. Moderaterna har samtidigt rasat mot idén om att ge plats för fler uteserveringar istället för parkeringsplatser i Gamla Stan.

Photo by Aditya Romansa on Unsplash  och Ruben de Rijcke (beskurna)

Dela