Rysk fossilgas på väg till Sverige

Trots beslut i riksdagen om att avbryta import av energi från Ryssland fortsätter Sverige importera rysk fossilgas. Ett fartyg med flytande rysk gas väntas ankomma till Nynäshamn tidigt imorgon bitti. Nu rasar Greenpeace.

Lorentz Tovatt

create 2023-02-23 update 2023-02-23

Det är för ett år sedan som Ryssland inledde sitt krig mot Ukraina. Kort därpå höjdes röster omkring i Europa om att omedelbart avbryta finansieringen av kriget genom köp av rysk energi. I Sverige togs – efter några vändor hit och dit – ett beslut i riksdagen i maj förra året om att upphöra med import. Fossilgas nämns specifikt i riksdagens beslut.

Men varken den dåvarande socialdemokratiska regeringen eller den nuvarande högerregeringen har lyssnat på riksdagens beslut. Därför kan de ryska fartygen med fossilgas fortsätta leverera i svenska hamnar. Nya siffror som forskningsinstitutet CREA tagit fram på uppdrag av Greenpeace visar att Sverige senaste året importerat fossila bränslen från Ryssland till ett värde av fyra miljarder kronor.

– Att fossilgas som finansierar Rysslands krig fortfarande tillåts flöda in till Sverige, ett helt år efter att Putin inledde sin blodiga invasion av Ukraina, är oacceptabelt. Riksdagen gav redan förra regeringen ett tydligt uppdrag att stoppa all import av rysk energi till Sverige och det är Ulf Kristerssons skyldighet att agera, säger Rolf Lindahl, ansvarig för energi- och finansfrågor på Greenpeace i ett pressmeddelande.

Tidigt imorgon väntas LNG-fartyget Coral Energy leverera ännu en last fossilgas till hamnen i Nynäshamn. Det gör att omfattningen av den svenska importen av flytande fossilgas från Ryssland inte avtar utan snarare ser ut att öka under 2023 i jämförelse med 2022. Mycket talar också för att januari-februari 2023 kan bli den tvåmånadersperiod då Sverige importerat mest rysk gas sedan kriget startade.

Dela