S: Öka flygandet – för klimatets skull

S regiontopp Aida Hadžialić. Bild: Anna Molander och Julian Herzog

Flera socialdemokratiska regiontoppar meddelar i en debattartikel att de är ytterst oroliga för att folk inte flyger tillräckligt från Arlanda. Nu vill de öka flygandet – för klimatets skull.

Lorentz Tovatt

create 2024-05-04 update 2024-05-04

Sedan pandemin och sedan flygskattens införande har antalet flygförbindelser till och från Arlanda minskat med 18 procent. Detta upprör nu tre socialdemokratiska regiontoppar – bland annat Aida Hadžialić, regionstyrelsens ordförande i Stockholm.

I en debattartikel i Aftonbladet menar S-topparna att utvecklingen måste vända uppåt igen:

Gemensamt sluter vi nu upp för att mer måste göras för Arlandas framtid. Vi välkomnar att regeringen har tillsatt en särskild samordnare för att stärka Arlandas konkurrenskraft. Vi hoppas att samordnaren är beredd att hitta långsiktigt hållbara lösningar på Arlandas utmaningar och att regeringen är beredd att föreslå konkreta åtgärder.

De föreslår en kraftig ökning av flygandet. Bland annat vill de öka antalet internationella direktlinjer (de linjer som har högst klimatpåverkan) till och Arlanda.

Den spännande vändningen i artikeln är att de vill värna Arlandas konkurrenskraft för… jo, klimatets skull (!). Det är nämligen de nya gröna industrisatsningarna i norra Sverige som anförs som skäl för mer flygande.

En källa anger till Klimatgranskaren att S nästa debattartikel kommer ha rubriken: ”Lägg dig i badet – för att bli torr”.

Bild: Anna Molander och Julian Herzog

Dela