Sidas tuffa uppdrag: Höj klimatbiståndet utan mer pengar

Höj klimatbiståndet, utan att göra av med mer pengar. Det är den svåra nöt som regeringen har bett biståndsmyndigheten Sida att knäcka.

Sven Elander

create 2023-01-29 update 2023-01-29

Klimatbiståndet ska öka, lovade regeringen i höstas. Strax därefter gjorde man tvärtom och sänkte stödet till FN:s klimatfonder.

Men en stor del av klimatbiståndet går inte via FN:s klimatfonder utan via biståndsmyndigheten Sida. Nu rapporterar tidningen Syre om det svårlösta uppdrag som Sida fått av regeringen: gör så att klimatbiståndet ökar samtidigt som ni använder mindre pengar.

Låter det snurrigt?

Så här fungerar det: En stor del av klimatbiståndet är utpytsat på en rad olika verksamhetsområden som har olika mål. Det kan alltså vara svårt att separera klimatbiståndet från den övriga biståndsverksamheten. Varje år gör Sida en återrapportering av hur mycket av biståndet som kan klassas som klimatbistånd, enligt det internationella regelverket. En insats kan ju göra nytta både för klimatet och hälsan, och i det fallet tillgodoräknas en del av insatsen som klimatbistånd.

Nu vill regeringen att Sida ska gå igenom all sin verksamhet för att se vad man kan göra för att få upp siffrorna. Kruxet är att flera av de anslagsposter som går till just klimatbistånd samtidigt minskar rejält. Sida ska alltså göra mer, fast med mindre pengar. Det blir en svår nöt att knäcka.

– Det kommer att bli en otrolig utmaning, säger Ulrika Åkesson, policyansvarig för klimatfrågor på Sida till tidningen Syre.

Dela