Skräckrekordet: Extrema nivåer av koldioxid

Photo by Alexei Scutari on Unsplash

Mellan 11 och 15 april uppmättes för första gången koldioxidhalten i atmosfären till över 430 ppm fem dagar i rad. Klimatforskare varnar för effekterna.

Jorunn Fagerström

Publicerades create 2025-04-17 Uppdaterades update 2025-04-17

Koldioxidhalten i atmosfären har ökat drastiskt sedan förindustriell tid; från 280 ppm (miljondelar) till skrämmande 430 ppm. En ökning motsvarande över 50 procent. Nivåerna fluktuerar, men når allt högre värden – och håller sig där.

Mellan 11 och 15 april sjönk koldioxidhalten aldrig under 430 ppm. Det visar mätningar från den amerikanska myndigheten NOAA:s klimatstation på Mauna Loa på Hawaii. En så ihållande skräcksiffra har aldrig uppmätts tidigare.

Resultatet bekymrar Thorsten Mauritsen, professor i klimatvetenskap vid Stockholms universitet. Men de förvånar honom inte.

– Att koldioxidhalten fortsätter att öka är bekymmersamt, men absolut inget oväntat eftersom vi fortsätter att elda fossila bränslen. Det gör att koldioxid ackumuleras i atmosfären och haven, säger Thorsten Mauritsen till DN.

På våren är koldioxidnivåerna extra höga eftersom koldioxidupptaget i växtligheten är lågt. Det förklarar dock inte de onormalt höga nivåerna, som enligt SMHI överträffas årligen.

Den snabbaste ökningen någonsin observerades våren 2024. Då var medelvärdet i maj 426.7 ppm. De senaste dagarnas mätning tyder på att vi 2025 kan behöva bevittna ett nytt rekord.

Att koldioxid alltid har förekommit naturligt i atmosfären framhålls ibland som argument för att gasen är ofarlig. Klimatforskarna varnar tvärtom för att koldioxiden spelar en central roll för de katastrofala och återkommande värmerekord som planeten ser.

– Om man jämför med andra växthusgaser och hur de bidrar till den globala uppvärmningen så dominerar numera ökningstakten i koldioxid fullständigt. Och på grund av dess långa livslängd är effekterna något vi kommer att få leva med under århundraden, säger Thorsten Mauritsen till DN.

Dela