Staden som inför gratis kollektivtrafik

Foto: Chez Julius Liver 1

Det är staden Montpellier i södra Frankrike som inför helt gratis kollektivtrafik för alla lokalinvånare. Tvärtemot utvecklingen i Sverige, där priserna i stället höjs på många håll.

Sven Elander

create 2024-01-10 update 2024-01-10

Helt gratis kollektivtrafik för alla som bor i staden. Låter det som en orealistisk dröm? Inte för de 500 000 invånarna i Montpellier i södra Frankrike. Från och med 2024 åker lokalbefolkningen gratis på spårvagnar och bussar i staden. Detta rapporterar The Guardian. Besökare och turister måste fortfarande betala 1,60 euro per resa.

Andra som infört fri kollektivtrafik är hela landet Luxemburg inklusive huvudstaden, som införde reformen 2020. Estlands huvudstad Tallinn införde samma policy 2013. I andra länder, som Tyskland, Frankrike och Portugal, har regering eller regioner gått in med stöd för att man ska kunna sänka biljettpriserna på kollektivtrafik rejält. På många håll ser man också hur antalet resenärer ökar när priserna sänks.

I Sverige har man valt att gå åt helt andra hållet. Nästan samtliga regioner kommer höja taxorna inom kollektivtrafiken nästa år. Det visar en undersökning som TV4 Nyheterna gjort.

Priser höjs i bland annat Västra Götaland, Stockholm, Örebro och Gävleborg. Det blir kännbart för alla som väljer bussen eller det regionala tåget framför bilen.

Och samtidigt som regeringen öst miljarder över alla som tankar bensin eller diesel har man inte på långa vägar kompenserat regionerna för den ekonomiska krisen. Både SKR och oppositionen anser att regeringens budget är på tok för svag när det gäller stöd till regionerna.

Det är alltså en fråga om politiska prioriteringar.

 

Foto: Chez Julius Livre 1, Wikimedia Commons.

Dela