Stockholm får sin första cykelgata

Foto: Stockholms stad

Bilarna får anpassa sig när stan nu beslutat om att följa Nederländernas exempel. Idén är att man ska kunna cykla i precis den takt man själv vill.

Lorentz Tovatt

create 2023-02-07 update 2023-10-31

En rödfärgad gata där bilarna måste anpassa sin körning och fart till cyklisterna. Det ska nu bli verklighet i Stockholm, där den politiska ledningen beslutat om att Surbrunnsgatan blir stans första cykelgata.

Det är Nederländerna som inspirerat till beslutet. Konceptet har varit väl etablerat i de nederländska städerna under många år och bidragit till att cyklister känt sig säkrare och mindre stressade i trafiken. Både bilar och cyklister är välkomna att ta sig fram på cykelgatorna, men cyklisterna har alltid företräde. Det innebär bland annat att det ska vara lättare att på ett socialt sätt cykla i bredd och att ta sig fram i den takt man själv vill utan att stressas av andra fordon.

– Vi vill skapa en gata med bättre framkomlighet och trygghet för cyklister. Bilarna får köra här, men de måste anpassa sig, säger Lars Strömgren, trafikborgarråd i Stockholm till Dagens Nyheter.

Dela