Sug på detta: ”Intensivt motarbetat miljöförslagen”

Jag trodde man obstruerade miljöförslag för att man var okunnig, men jag var naiv. När jag läser Naturskyddsföreningens granskning av partierna tappar jag hakan över hur Moderaterna agerat. Det skriver Lorentz Tovatt i veckans krönika.

Redaktionen

create 2024-04-12 update 2024-04-12

fact_check Fakta

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev här. STÖTTA Klimatgranskarens ideella arbete, swisha valfri summa till: 123 300 10 47!

Det är ett par ord jag vill att du ska suga på: “Intensivt motarbetat”. Det låter nästan som science fiction – att ett politiskt parti år 2024 ägnar sig åt att “intensivt motarbeta” miljöförslag. Ändå är det verklighet. Och så absurt. Så man måste liksom vrida och vända på orden, suga på dem. Annars går det inte att ta in.

Jag brukar ofta försöka tänka det bästa om människor. Det gör att min spontana reaktion när en person eller ett parti motarbetar miljöförslag är att tänka ungefär:

“Jaha, oj, de måste vara okunniga? De vill nog väl men har blivit förda bakom ljuset. Det måste ha blivit någon kommunikationsmiss på vägen.”

Eller ja, jag brukade tänka så. Med åren har jag tyvärr blivit mer cynisk och mindre naiv.

Men nu känner jag mig naiv igen. För även om jag blivit van vid att högern röstar ner klimatförslag efter klimatförslag så var det något särskilt som väcktes i mig när jag läste Naturskyddsföreningens omdöme om hur Moderaterna agerat den senaste mandatperioden i Europaparlamentet.

Genom att ha studerat 88 viktiga omrösningar har Naturskyddsföreningen kunnat kartlägga hur de svenska parlamentarikerna prioriterat miljön. Men de har inte bara granskat själva omröstningarna utan även hur ledamöterna agerat innan och efter, om de generellt jobbat för att underlätta för miljöförslagen eller om de tvärtom agerat för att stjälpa förslagen.

När föreningen presenterade sina resultat i en debattartkel i DN hittar vi det stycke som etsat sig fast hos mig. Först en självklarhet, nämligen att SD vinner kampen om att vara sämst. Men sen kommer det:

“Sverigedemokraterna får sämst betyg i granskningen eftersom de har röstat mot nästan alla lagförslag, men Moderaterna utmärker sig som det parti som mest intensivt har motarbetat miljölagförslag på andra sätt än i röstningen.”

Partiet som gick till val i Sverige på att “få ordning på klimatet” har alltså ägnat sin mandatperiod åt att intensivt motarbeta miljöförslag.

Man tappar hakan.

Detta sker alltså när vi precis lämnat det varmaste året någonsin.

Det sker när haven nått en historiskt extrem uppvärmning, som hotar havsströmar och livet i haven.

Det sker under en period av katastrofala klimathändelser, med stormar, skogsbränder och extrem nederbörd över hela planeten.

Att Ulf Kristersson accepterar en moderat politik som inte bara är slapp utan aktivt destruktiv är ett lågvattenmärke för statsministerämbetet. 

Naturskyddsföreningens granskning kommer som ett startskott för en valrörelse som kan bli den viktigaste i EU:s historia. Om de krafter som “intensivt motarbetar” miljöpolitiken får fortsätta vinna mark, då kan i värsta fall kapitlet där EU över huvud taget har en aktiv miljöpolitik vara slut.

Vi på Klimatgranskaren kommer förstås göra allt i vår makt för att granska dessa makthavare hela vägen in på valdagen.

Vi hoppas att du vill hänga på, och om du dessutom vill hjälpa oss att nå ännu fler med våra granskningar – swisha då en slant till 123 300 10 47.

Dela