Svenska folket: Klimatet viktigaste EU-valfrågan

Foto: Jessica Pamp, unsplash

Klimatet är den överlägset viktigaste frågan för svenska folket i EU-parlamentsvalet. Det framgår av en ny opinionsundersökning från Europaparlamentets Eurobarometer.

Sven Elander

create 2024-04-17 update 2024-04-17

När svenska folket får ranka vilka politiska frågor som är viktigast inför EU-valet är den en fråga som sticker ut: klimatet. Hela 58 procent av svenskarna i undersökningen tyckte att ”åtgärder mot klimatförändringarna” är den fråga som är viktigast eller näst viktigast för EU att prioritera. Det framgår av en ny opinionsundersökning från Europaparlamentets Eurobarometer.

På andra plats för svenska folket kommer frågan om grundläggande värden som demokrati och mänskliga rättigheter. Siffrorna för Sverige skiljer sig en hel del från det europeiska genomsnittet. För EU som helhet är det försvar och säkerhet som ligger i topp.

Vilka partier är det då som prioriterar klimatfrågan högst?

Jo, i en ny granskning från Europas mest inflytelserika miljöorganisationer hamnar Miljöpartiet i topp, följt av Vänsterpartiet. Genom att ha granskat hur europaparlamentarikerna röstat i viktiga miljöomröstningar har miljörörelsen kunnat ta fram ett betyg på alla partier. Poäng delas ut och man kan maximalt samla ihop 100 stycken. I botten av rankningen hamnar SD, M och KD som alla får låga betyg av miljöorganisationerna.

Tabell från Europaparlamentets Eurobarometer

Foto: Jessica Pamp, unsplash

Dela