Svenskars kost orsakar tre gånger mer utsläpp än vad som är klimatmässigt hållbart. Därmed kvalar vi in till att vara ett av de länder med klimatmässigt värst kosthållning i världen. Det visar en ny rapport från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Och det finns en tydlig bov i sammanhanget menar Elin Röös, som är en av författarna och forskare i hållbar matproduktion och markanvändning.
– De flesta beräkningsmodeller för matens klimatpåverkan kommer fram till ungefär samma resultat. När det gäller klimat och markanvändning, så sticker köttet ut betydligt, säger hon till tidningen Extrakt.
En genomsnittlig svensk äter nästan dubbelt så mycket kött som en genomsnittlig person i världen. Trots de skrämmande siffrorna finns anledning till optimism.
– Det hoppfulla är att det går att minska utsläppen drastiskt, säger Elin Röös till Extrakt.
Förutom övergång till mer växtbaserad kost förespråkar rapporten bland annat ekologisk produktion och minskning av svinn.
Ofta framförs markanvändning för odling som ett argument mot växtbaserad kost. Rapporten visar dock på det motsatta; lägst markanvändning hade länder med en låg andel animalier i kosten. Övergången till mer växtbaserat skulle därmed även möjliggöra för övergång till ekologisk odling trots att denna ofta ger mindre skördar.
Många svenskar kämpar redan för att ha råd med allt dyrare matkassar. Att i det läget tänka på klimatpåverkan är svårt. Det finns därför en tilltagande förväntan på att politiskt ansvar tas. Regeringen tillsatte nyligen ett Livsmedelspolitiskt råd med just detta uppdrag. Rådet visade sig dock vara en skandal; man tillsatte framför allt VD:ar för storproducenter av sötsaker och animaliska produkter.