Svenskarnas köttkonsumtion ökar – Jordbruksverket: ”Man höjer på ögonbrynen”

Johan Pehrson behöver minska sin köttkonsumtion med mer än fyra gånger.

Svenskarnas köttkonsumtion ökar med över 2 procent – när den istället behöver minska med 75 procent.

Markus Barnevik Olsson

Publicerades create 2025-03-23 Uppdaterades update 2025-03-23

Sedan 1980 har svenskarnas totalkonsumtion av kött ökat med 26 procent – från 64,0 till 80,5 kilo år 2024. Trots en toppnotering på 88,3 kilo år 2016 har konsumtionen minskat något under de senaste åren. Nya siffror från Jordbruksverket visar att trenden nu är bruten, med en ökning av köttkonsumtionen med 2,1 procent under 2024.

”Det är den högsta ökningen sedan 2013”, säger Åsa Lannhard Öberg, utredare på Jordbruksverket.

Det är framför allt fjäderfäkött som står för ökningen. Från 4,9 kilo per person 1980 har konsumtionen ökat till samma nivå som nötkött, 24,1 kilo år 2024 – en femfaldig ökning. Griskött är dock fortsatt den största köttkategorin, även om konsumtionen har minskat från toppnivåerna. År 2024 låg den på 28,6 kilo per person.

”Man kan höja på ögonbrynen med ökad köttkonsumtion under dessa tuffa tider. Vegotrenden har fått lite mindre utrymme i samhället, efter att ha varit het i flera år.” säger Åsa Lannhard Öberg till Ekot.

Djurproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Nötkött har störst klimatpåverkan per kilo bland köttslagen, följt av lammkött, som i sin tur ligger högre än griskött. Kycklingkött är det köttslag som påverkar klimatet minst per kilo.

Nötköttsproduktion är idag den främsta orsaken till global avskogning. Omvandling av mark för betesmarker och foderproduktion står för cirka 41 procent av all avskogning, vilket motsvarar omkring 2,1 miljoner hektar per år – ungefär hälften av Nederländernas yta.

En studie från University of Bonn visar att köttkonsumtionen i industrialiserade länder behöver minska med 75 procent, till under 20 kilo per person och år, för att klimatmålen blir inom räckhåll. År 2024 konsumerade svensken fyra gånger mer än studiens rekommendationer.

Klimatgranskaren har tidigare rapporterat om hur regeringen stoppade Livsmedelsverket från att ändra sina rekommendationer för hälsosamma nivåer av köttkonsumtion. Dagens rekommendation på maximalt 500 gram i veckan borde enligt myndigheten minskas till 350 gram. Regeringen, med landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i spetsen, krävde då att köttrekommendationerna ”ses över” och gav Livsmedelsverket ett ändringsuppdrag.

 

Foto: Johan Pehrsons instagramkonto

Dela