Söndagen 21 april genomförde aktivistgruppen Rebellmammorna sin största aktion någonsin. Drygt 1500 personer omringade riksdagshuset med en över fyra kilometer lång röd halsduk, stickad av aktivisterna själva. Syftet var att uppmärksamma Overshoot day – det datum då mänskligheten använt hela det kommande årets resurser. Halsduken symboliserade den gräns som överträds. Engagemanget för manifestationen var stort i hela Sverige. På talarlistan stod bland andra Greta Thunberg.
Kristin Sott, aktiv i Rebellmammorna, var positivt överraskad av den stora uppslutningen. Däremot reagerade hon på att hennes familj hemma i tv-sofforna knappt fick se något alls om manifestationen på nyheterna. I de två eftermiddagssändningarna med korta inslag om Overshoot day gavs inte manifestationen något större fokus.
Kristin valde att höra av sig till SVT och fråga varför det blivit så. Svaret förvånade henne. SVT förklarade att:
”Huvudregeln för SVT Nyheter är att vi inte rapporterar om demonstrationer och manifestationer”
Däremot bekräftade SVT att det finns andra vägar för att få medial uppmärksamhet:
”Det är först när en demonstration får påverkan på andra människors vardag, exempelvis om det begås brott i samband med den eller om den tvingar trafiken att stå stilla, som den blir relevant ur ett nyhetsperspektiv”
Man var även tydlig med att demonstranternas budskap inte står i fokus:
”Även om en demonstration av något ovanstående skäl skulle komma med i nyheterna så brukar inte SVT redogöra för vad demonstranterna står för, annat än i högst allmänna ordalag. Det är händelsenyheten som är det relevanta och det som SVT ska berätta om – inte vad demonstranterna tycker och vill åstadkomma”
Kristin Sott är kritisk till SVT:s svar när Klimatgranskaren pratar med henne.
— Det här är ju ett sätt för medborgare att göra sin röst hörd. Vi har fria val men om våra politiker inte gör som de har sagt så är det här sättet vi har för att mellan valen faktiskt berätta vad vi tycker. Då är media vår kanal att nå upp till våra folkvalda. Jag känner att de har ett ansvar där. Dels att rapportera om det som sker men också om det som vi tycker. För mig är det en självklar del av politiken. Då blir man lite beklämd när man knappt läser eller ser någonting om det.
SVT Nyheters publiceringschef Daniel Legue säger till Dagens ETC att urvalet handlar om nyhetsvärde.
– Det vi försöker förklara är att vi gör en nyhetsvärdering, som skulle kunna basera sig på att det exempelvis blir trafikkaos eller upplopp, säger Daniel Legue i intervjun.
Urvalet kan dock påverka allmänhetens bild av aktivism. Den faktiska omfattningen skildras som mindre än vad som egentligen är fallet. Andelen aktivism som är störande riskerar däremot att förstoras upp.
– Jag tycker att vi ska kunna komma till tals utan att störa ordning och bryta mot lagen, säger Kristin Sott. Hon är besviken på medias ointresse och ser allvarliga konsekvenser.
– Det är ett steg bort från demokrati. Jag blev lite rädd och orolig. Vad har vi för sätt att påverka, om inte media vill representera folket? Vad har vi då media till?