Tolv procent av befolkningen åt upp hälften av allt nötkött

Nötkött är ett av de livsmedel som ger störst klimatavtryck. En ny studie visar att endast 12 procent av befolkningen i USA äter hälften av allt nötkött.

Sven Elander

create 2023-09-11 update 2023-09-11

Att nötkött orsakar enorma mängder klimatutsläpp har vi vetat länge. Men konsumtionen av nötkött är extremt ojämnt fördelad över befolkningen, åtminstone i USA. Det visar en ny studie från Tulane University i New Orleans.

Tolv procent av befolkningen tuggar i sig hälften av allt nötkött i landet. När forskarna tittade närmare på vilka som utgjorde dessa tolv procent såg de att det främst var män och personer i åldern mellan 50 och 65 år som åt vad forskarna kallar en ”överdriven” mängd nötkött. Detta rapporterar Illustrerad Vetenskap. Forskarna bakom studien har dock svårt att bestämma sig för om detta är bra eller dåligt.

– Om det å ena sidan bara är tolv procent som ligger bakom hälften av nötköttskonsumtionen, så är det möjligt att uppnå stora miljövinster bara genom att få dem att förändra sina vanor. Å andra sidan kan de tolv procenten vara mer motvilliga till förändring, säger Diego Rose, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Men det finns hopp, visar en annan studie: Genom att minska ner på konsumtionen av rött kött till endast en måltid per vecka skulle hela 0,2 graders temperaturökning kunna undvikas.

Det finns dessutom fler fördelar med att minska ner på rött kött. Risken att drabbas av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar sjunker till exempel.

Dela