Tyskland: 25 procents ökning av tågresandet efter kraftigt sänkt biljettpris

Resandet med regionaltåg i Tyskland har ökat med hela 25 procent efter att den nya billiga biljetten infördes i maj, enligt det statliga bolaget Deutche Bahn.

Sven Elander

create 2023-08-19 update 2023-08-19

Det var i maj i år som Tyskland införde systemet med en och och samma biljett för alla lokalbussar, tunnelbanor och spårvagnar i hela landet för bara 550 kronor i månaden.

Resultatet är en succé, anser Evelyn Palla, ansvarig för regionala tåg och bussar på det statliga bolaget Deutsche Bahn.

Enligt Deutsche Bahn har resandet på dessa sträckor ökat med 25 procent från april till juni i år. Det framgår av en intervju med Palla i den tyska tidningen RedaktionsNetzwerk Deutschland.

Bolaget ser också en trend mot att resenärerna åker längre sträckor än tidigare, kanske inte helt oväntat eftersom den nya biljetten gäller över hela landet.

Fler resenärer innebär också en efterfrågan på fler tåg. Så nu pågår ett arbete med att öka utbudet i takt med efterfrågan.

Kostnaden för satsningen delas mellan delstaterna och den tyska regeringen. Sverige har valt en diametralt annorlunda väg. Regeringenspartierna har tillsammans med SD valt att satsa 7 miljarder på att sänka priset på fossila bränslen för den som åker bil. Den som åker kollektivt har i stället fått se biljettpriset öka i minst 11 av landets regioner.

Dela