Tyskland svängde om bilförbud – får stöd av fler länder

Förra veckan väntades spiken i kistan för fossilbilen. Så blev det inte. Liberalernas tyska systerparti FDP blockerade beslutet och fick landet att byta fot. Nu får landet stöd av Österrike och Tjeckien, men möts även av motstånd.

Joakim Söder

create 2023-03-13 update 2023-03-13

Kort efter Tysklands hastiga omsvängning om att förbjuda fossilbilar år 2035, svängde även Tjeckien. Landet ställer sig bakom Tysklands krav på att tillåta syntetiska bränslen, vilket kraftigt urholkar lagen och riskerar skapa kryphål för fortsatta utsläpp från fordonsflottan. Innan ett bindande undantag är på plats kommer Prag inte ställa sig bakom förbudet. 

Idag var det även Österrikes tur. Förbundskansler Karl Nehammer meddelade att landet nu stödjer Tyskland och skulle rösta emot förslaget om det kom upp på dagordningen igen.

Under måndagen träffades ansvariga ministrar från Italien, Polen, Bulgarien och Tyskland i Strasbourg för att samla sitt motstånd mot förslaget, och diskutera vägen framåt. Men länderna stöter även på motstånd. Frankrike meddelade under dagen att man var beredd att slåss för att förslaget skulle gå igenom, och får uppbackning av Spanien, Danmark, Irland, Nederländerna och Sverige.

Dela