Något är ruttet i företaget Uniper. Det har Klimatgranskarens två tidigare granskningar av bolaget visat, där det framkommer att Uniper i strid med EU-reglerna eldar olja för skattebetalarnas pengar – trots att de kunnat använda förnybart bränsle. Nu visar det sig att samma fifflande mentalitet även finns i andra delar av Unipers organisation.
Denna gång är det Bloomberg som granskat hur elbolag i Storbritannien agerat under de senaste årens tumultartade energikriser. Fram växer en bild av bolag som utnyttjar krisen för egen vinning genom att mixtra med marknaden och prissättningen i akuta situationer. Det är en rad bolag som fifflat, men Uniper tillhör de två som fuskat i störst utsträckning. Såhär skred de till väga:
Inför ansträngda situationer, när efterfrågan på el är väldigt hög, har bolagen plötsligt meddelat att de tvingas stänga av elproduktion. Detta har ibland skett med bara några timmars framförhållning. När detta skett behöver nätägaren snabbt hitta ny elproduktion som kan täcka upp för den numera akuta brist som riskerar att uppstå. Då söker de efter elproducenter på en ”sidomarknad” som syftar till att balansera den vanliga marknaden i just sådana här krisartade situationer. Men då plötsligt dyker samma bolag som nyss drog undan elproduktion från marknaden upp och erbjuder samma elproduktion fast på sidomarknaden – men denna gång påstår de att elen är fem gånger så dyr som på den ordinarie marknaden. Desperat tvingas nätägaren acceptera budet och kostnaden skickas i slutändan vidare till elkonsumenterna.
Bloombergs analyser visar att detta fusk från Uniper och andra elbolag ökat drastiskt under de senaste årens energikris. Bolagen har alltså manipulerat marknaden och tvingat till sig högre ersättning precis under den tid som konsumenterna varit extra känsliga och utsatta. Bloomberg har även räknat ut hur mycket bolagen tjänat på fusket, i Unipers fall rör det sig om strax under två miljarder kronor de senaste åren. När Bloomerg hör av sig till Uniper och frågar om deras fusk får de inget svar över huvud taget.
Det utbredda fusket har fått Storbritanniens premiärminister att i dagarna gå ut och fördöma beteendet.