Vem firar när den sista strömmingen malts ner till minkfoder?

Sven Elander, skribent på Klimatgranskaren

Hur kan en handfull företag med 20 fiskebåtar få fortsätta att dammsuga Östersjön på fisk och driva fiskebestånden mot kollaps? Det undrar Klimatgranskarens krönikör.

Sven Elander

create 2024-05-25 update 2024-05-25

fact_check Klimatgranskarens nyhetsbrev

Denna text är från Klimatgranskarens nyhetsbrev. Prenumerera du med!

Foderfiske. Smaka på ordet. Det finns något brutalt och samtidigt sorgligt över det. Och det är precis vad det låter som: ett fiske med syftet att få fram foder som ska mätta en gigantisk och växande djurindustri.

Detta öde är vad som väntar för de flesta fiskar som trålas upp ur Östersjön. En bråkdel av fisken blir mat på våra bord. Det mesta blir i stället ”foder” för lax, kyckling eller mink.

En smutsig verksamhet som försörjer andra smutsiga verksamheter i en manifestation över mänsklighetens respektlöshet mot livet på jorden.

Som ett slags circle of death: tänk ledmotivet till Lejonkungen fast uppspelat baklänges med en vrålande tråldammsugare i stället för Elton Johns lena stämma.

Hur kan detta få pågå?

Hur kan en handfull företag med 20 fiskebåtar få fortsätta att dammsuga vattnen på fisk och driva fiskebestånden mot kollaps?

Enligt stiftelsen BalticWaters valenkät är det bara ett parti i Sverige som klart och tydligt deklarerat att man vill att det industriella foderfisket ska få fortsätta: Kristdemokraterna.

Det är en himla otur att just KD hamnade vid rodret. Att de fick fiskeriministerposten. Och att de lyckats få Sverige att ställa sig bakom en politik i EU där tiotusentals ton strömming ska få fiskas upp i Östersjön, trots forskarnas varningar om en reell risk för kollaps.

Men nej, det är naturligtvis inte otur. Regeringen står kollektivt bakom alla beslut, och i fiskefrågan har man lagt sig platt för KD. Politiken är resultatet av politiska avvägningar från L och M.

Frågan är vad man ska göra om bestånden faktiskt kollapsar, som forskarna varnat för.

Vem firar när den sista strömmingen dammsugits upp ur Östersjön och malts ner till minkfoder?

Det vore i sanning ett skräckscenario för långt fler än strömmingen och dess vänner. Att plocka bort en art som strömming ur ekosystemet skulle få enorma konsekvenser för allt liv under ytan, vilket slagits fast av forskare: Större rovdjur som säl, rovfiskar och sjöfågel skulle få brist på mat och näringsämnen och energi kan då inte längre överföras via sillen från plankton och mindre djur.

Det blir ett dött hav.

Och det går inte att 3D-printa ut ett nytt. Inte ens från Landsbygdsdepartementet.

Om du bryr dig om livet under ytan kan jag rekommendera BalticWaters valenkät, där partierna berättar vad de vill göra (och inte göra) för att rädda Östersjön.

Dela