Venedig drabbat av alpernas snöbrist

Bristen på snö har varit ett stort problem i alperna under årets vintersäsong. Nu har bristen på nederbörd också lett uttorkade kanaler i Venedig. Risken för besvikna turister är uppenbar, men problemet är betydligt större än så.

Lovisa Berglund

create 2023-02-22 update 2023-02-22

Bristen på nederbörd i Alperna har orsakat ovanligt låga vattennivåer i floder och sjöar i bland annat Italien. Italiens största flod Po har 61 procent mindre vatten än ett normalt år och även Gardasjön ligger på rekordlåga nivåer.

I Venedig, där vissa kanaler torkat ut helt och hållet, orsakar vattenbristen lokala problem. Bland annat med logistik och infrastruktur då kanalerna är viktiga transportvägar för varor och människor.

Ett Venedig där gondoler ligger strandade på leriga bottnar är en tydlig illustration av problemet, men det riskerar att bli mycket mer allvarligt än så. Den stora farhågan är att de redan nu låga vattennivåer kommer bidra till en lika stor torka som sommaren 2022. Då utropades undantagstillstånd i flera regioner på grund av den allvarliga vattenbristen.

Dela