Vill använda klimattoppmötet för att kränga olja

COP-president Sultan Al Jaber. Foto: Wikimedia commons

Jajamänsan. Värdlandet för FN:s klimattoppmöte vill passa på att sluta lite nya olje- och gasavtal när världens länder ändå är samlade.

Sven Elander

create 2023-11-27 update 2023-11-27

Det är lite som att utnyttja en konferens mot lungcancer för att sälja cigaretter till deltagarna. Helt enkelt för bisarrt för att vara sant.

Men nej, det är det inte: Förenade Arabemiraten, som står värd för årets FN-klimattoppmöte, uppges vilja utnyttja tillfället för att sluta nya olje- och gasavtal, rapporterar BBC. Det är läckta dokument som gör gällande att fossila avtal ska diskuteras med 15 länder.

Och de planerna är mycket konkreta. Det handlar om nya olje- och gasavtal. Alltså precis det som mänskligheten INTE har råd med om man ska ha en chans att undvika de mest katastrofala klimatscenarierna. Dokumenten inkluderade bland annat föreslagna talepunkter för möten med Kina som säger att Adnoc, Förenade Arabemiratens statliga oljebolag, ”är villigt att gemensamt utvärdera möjligheter för flytande naturgas” i Moçambique, Kanada och Australien.

Klimattoppmötet kommer att ledas av Sultan Al Jaber, som till vardags är industriminister i Förenade Arabemiratens regering och chef för landets statliga oljebolag. Förenade Arabemiraten är världens fjärde största utsläppare av koldioxid per capita enligt Världsbanken, och sitter även på en av världens största oljereserver.

 

Foto: Junktuner, wikimedia commons.

Dela