1500 mammor i klimatmanifestation för barnen

Bild: Klimatgranskaren

Mer än dubbelt så många än väntat deltog i Rebellmammornas manifestation på Sveriges Overshoot Day.

Yrsa Lindberg

create 2024-04-21 update 2024-04-22

Under söndagen bar uppskattningsvis 1500 mammor en över fyra kilometer lång röd halsduk från Sergels torg till Riksdagen. Halsduken som de stickat tillsammans under flera månaders tid representerade gränsen på 1,5 graders uppvärmning – en gräns vi redan nått.

Klimatgranskaren var på plats och pratade med Rebellmamman Juliana Alonso:

— Nu är det inte längre debatt om att människan har orsakat uppvärmningen. Vi måste sluta bränna fossila bränslen och vi måste binda kol. Vi måste göra allt vi kan. Vi tar vara på våra demokratiska rättigheter.

Syftet är att påverka politiken.

— Jag vill att politiker ska lyssna på oss och ta vår oro på allvar. Att de adresserar katastrofen. Och så vill jag att politiker ska känna stödet från oss, att vi är många som välkomnar omställningen som behövs.

Innan promenaden till Riksdagen höll mammorna en av sina sittande manifestationer med sång och tal. Trots den bitande kylan var Sergels torg fullt av både mammor och åskådare och stämningen var allt annat än kall. Bland talarna fanns Greta Thunberg, Anton Foley och Anderas Magnusson från Fridays for Future. De berättade att något av det värsta de vet är när vuxna kommer fram till dem och tackar dem för allt de gör istället för att bidra själva. De tackade Rebellmammorna för att de höjer sina röster, agerar och ställer sig på rätt sida av historien. Få ögon var torra.

Bild: Klimatgranskaren

Rebellmammorna har varit i fokus senaste tiden efter att en mamma tvingades sluta på Energimyndigheten efter en manifestation. Det är inte första gången regeringen pekat ut aktivister som säkerhetshot.

— Det finns en styrka i att vi är mammor. Vem ger sig på en mamma? Jag känner att det finns en desperation bland de politiker som utmålar oss som ett hot. Ur det här har vi växt som rörelse, en medborgardriven rörelse, säger Juliana.

Bild: Klimatgranskaren

Rebellmammorna finns över hela världen men startades i Sverige för två år sedan. Halsduken var en idé från Rebellmammorna i Norge. En röd gräns. Målet var att sticka en halsduk lång nog att omfamna Riksdagen. Det skulle enligt deras uträkning krävas 300 meter halsduk och de valde Sveriges Overshoot Day den 21 april som mål för att ge dem gott om tid att sticka. Men det var många som ville hjälpa till att sticka. Även utanför rörelsen. Halsduken blev tillslut 4500 meter.

— Det ligger något trösterikt och handlingskraftigt i att använda sina händer till något man ser framför sig. Folk började sticka för att det finns ett sug efter att delta i något större än sig själv.

Bild: Klimatgranskaren

Juliana trodde till en början att det skulle bli ungefär 600 deltagare i manifestationen. Men under dagen kommer uppgifter om 1500 deltagare.

— Mammor finns i alla samhällsklasser, alla etniciteter, alla har en relation till någon mamma. Därför tror jag att det blir en så stark symbol. Vi gör det här för att vi sätter något större före oss själva. Det tror jag många förstår och kan ställa sig bakom. Det känns mäktigt att ha fått framföra det här budskapet från alla som stickat.

Fortsätt läsa

Tvingades sluta på myndigheten efter klimatmanifestation

chevron_right
Dela