30 minuter-reportern vädjar till klimatministern

Bild: svtholmberg, Instagram

Klimatminister Pourmokhtari har trots upprepade inbjudningar inte velat medverka i SVT:s 30 minuter. I ett klipp vädjar nu SVT-reportern Anders Holmberg till ministern. ”Vi har många frågor” säger Holmberg.

Jorunn Fagerström

create 2024-01-31 update 2024-01-31

Klimatminister Romina Pourmokhtari har sedan hon tillträdde oktober 2022 lyst med sin mediala frånvaro i fördjupande intervjuer med till exempel miljömedia. Ministern har upprepade gånger kritiserats för att ducka journalister.

Kritiken har nu blossat upp rejält i samband med att Instagram-profilen och journalisten Gurgîn Bakircioglu lade ut bilder från en privat chattkonversation med klimatministern. ”Svenska gängmedlemmar har ställt upp på fler djupintervjuer än Sveriges klimat- och miljöminister det senaste året” skrev Bakircioglu i en Instagram-story.

Pourmokhtari ifrågasatte detta påstående i ett privat meddelande till Bakircioglu. En lång konversation följde. I dialogen sa Pourmokhtari bland annat att det inte är konstigt att hon inte gör långa sittningar med Dagens ETC och Aktuell Hållbarhet. Hon menade att rödgröna ministrar inte gör intervjuer med Smedjan, Kvartal och Bulletin.

Uttalandet väckte starka reaktioner. Kritiker, exempelvis Aftonbladet som gjort en intervju med Bakircioglu, menar att Pourmokhtari ”erkänner att hon duckar media”. Anders Ygeman, tidigare bla migrationsminister och inrikesminister, svarade klimatministern på plattformen X. Ygeman hänvisade till Pourmokhtari’s uttalade och länkade till intervjuer som han själv och andra rödgröna ministrar har gjort i Kvartal.

Nu har Anders Holmberg, programledare för SVT:s 30 minuter, gjort ett klipp riktat till klimatministern. I videon berättar Holmberg att Pourmokhtari upprepade gånger har bjudits in till 30 minuter men avböjt. Han vädjar nu till henne att medverka och understryker att ”vi har många frågor”.

Om klimatministerns uttalande kan betraktas som ett erkännande är omdiskuterat. Oavsett detta så har diskussionen satt strålkastarljuset på något som är bortom allt tvivel: Klimatministern upplevs av journalister och medborgare som någon som duckar svåra frågor. Beteendet förstärker bilden av att Pourmokhtari ansvarar för en klimatpolitik som hon inte står för. Vi kan bara hålla med Holmberg: Vi har många frågor.

Dela