Få djur är lika illa omtyckta som fästingarna. De blodsugande små parasiterna kan sprida svåra sjukdomar när de rör sig mellan människor och djur.
Nu varnar forskare för att fästingplågan kan bli etter värre i takt med klimatförändringarna.
– Med varmare klimat ökar risken för fästingburna sjukdomar. Det vi ser är en ökad utbredning av fästingarna i Sverige norrut och västerut inåt landet, och med dem följer sjukdomar som överförs via fästingar, säger statsepidemiolog Anders Lindblom till DN.
– Men man kan också tänka sig att andra fästingar som kan sprida sjukdomar kommer in i Sverige. Det ser vi redan tecken på, men de är inte lika dominerande än. Men med klimatförändringarna kommer det sannolikt mer och fler fästingar av andra slag, tillägger han i samma DN-artikel.
När klimatet blir varmare ökar både antalet fästingar och deras geografiska utbredning. Detta beror på att högre temperaturer och mildare vintrar förlänger fästingarnas aktivitetsperiod, vilket ger dem fler tillfällen att söka efter blodmat och sprida sjukdomar. Dessutom kan varmare temperaturer gynna de djur som fungerar som fästingarnas värdar och därmed öka antalet fästingar ytterligare.
I en rapport från 2021 identifierar Folkhälsomyndigheten risken för fästingarnas accellererande utbredning i Sverige som ”mycket hög” framöver.
I Sverige överlever fästingar allt längre norrut. Kortare och mildare vintrar, tidiga varma vårar samt långa fuktiga vegetationssäsonger med temperaturer som är gynnsamma för fästingar ökar utbredningsområdet både norrut och till högre altituder.
Se där, ännu en anledning att bromsa klimatförändringarna.