Oljebolagens jättevinst – mitt i klimatkatastrofen

Foto: Chris LeBoutillier, unsplash/Wikimedia Commons

Fossila bränslen driver på klimatförändringarna och gör orkanerna mer dödliga. Samtidigt gör oljebolagen enorma vinster på att fortsätta utvinna och sälja den produkt som orsakar klimatförändringarna.

Sven Elander

create 2024-10-10 update 2024-10-10

Forskningen är tydlig: det varmare klimatet driver på och förvärrar katastrofer som orkaner, skyfall, torka och skogsbränder. Ju mer olja vi pumpar upp och förbränner, desto mer ”dopar” vi framtidens oväder.

Samtidigt fortsätter olje- och gasjättarna att göra enorma vinster. Sju globala jättar inom fossil utvinning samlade tillsammans en vinst på 31,6 miljarder dollar under andra kvartalet 2024, 350 miljarder svenska kronor. Shells vinst blev 6,3 miljarder dollar och BP:s vinst 2,8 miljarder. Det skriver sajten Offshore energy

Och flera av de globala oljebolagen har sänkt ambitionerna när det kommer till att minska utsläppen. Shell övergav exempelvis sina klimatmål tidigare i år.

Efterfrågan på fossila bränslen hålls delvis uppe av politiska beslut. Många länder har ökat sina fossila subventioner de senaste åren och en rapport från IMF från förra året slår fast att världen lade inte mindre än 7 biljoner dollar på att subventionera fossila bränslen, eller 7,1 procent av den globala BNP.

Ett land som medvetet drivit upp efterfrågan på fossila bränslen är Sverige, som lagt tiotals miljarder på att sänka priset på bensin och diesel.

 

Foto: Chris LeBoutillier, unsplash/Wikimedia Commons

Dela