Utsläpp av metangas från djurhållning inom jordbruket är ett allvarligt klimatproblem. Flera stora forskarrapporter, från IPCC till FAO, slår fast att världens länder måste agera för att minska dessa utsläpp för att vi ska klara klimatmålen och undvika de värsta katastrofscenarierna.
Men ansvarigt statsråd, landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), har inga planer på att ta fram skarpa styrmedel för att få ner dessa utsläpp. Och inte nog med det, det tycks som om han inte ens vill erkänna problemet.
– Vi har inga sådana planer. Ingen kommer övertyga mig om att kossor som funnits i tusen år är grundproblemet till de klimatproblem som vi ser. Det är min bedömning att det är andra saker, säger han i en intervju med SVT.
Statsrådet anser att ”jordbrukets lönsamhet” är en mer prioriterad fråga.
– Det absolut viktigaste är att vi stärker konkurrenskraften och ökar lönsamheten. Jag vill inte att det ska låta som att vi inte vill göra någonting, men däremot är det ibland för enkelt att skylla allt på kossan, säger han till SVT.
Men ministerns vilja att tona ner problemet går emot den officiella statistik som finns tillgänglig från regeringens egna expertmyndighet Naturvårdsverket. Enligt statistiken uppgick de totala utsläppen från jordbruket i Sverige år 2023 till 6,44 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Och merparten av utsläppen, 3,32 miljoner ton, kom från djurs fodersmältning.
Ministerns påstående om att ”kossor funnits i tusen år” säger inte heller mycket om saken. Det stämmer att kor funnits mycket länge, men antalet kor har ökat mycket kraftigt sedan det industriella jordbruket inleddes.
Under 1800-talet och början av 1900-talet bidrog nötkreatur till metanutsläpp, men på en mycket lägre nivå jämfört med dagens siffror. Den globala befolkningen var mindre, jordbruket var mindre intensivt och djurhållningen var mer småskalig.
När industrialiserat jordbruk växte och fler djur började födas upp för produktion, ökade metanutsläppen avsevärt. Metan, som produceras genom matsmältningsprocessen hos idisslare, är en stark växthusgas. Globalt står nötkreatur idag för ungefär 14,5 procent av de globala växthusgasutsläppen från livsmedelssektorn enligt FAO. En stor del av dessa utsläpp kommer från metan.
Det vore orättvist att skylla klimatförändringarna på kossorna personligen, det är knappast de som ligger bakom den expanderande köttindustrin. Frågan är snarare: hur ska vi någonsin komma till rätta med klimatfrågan om de makthavare som är satta att hantera problemet viftar bort forskning och expertmyndigheter på basis av magkänsla?
Foto: wikimedia commons, Jenny Hill (unsplash)