Åkessons nya svammel om IPCC: ”Inte så bråttom”

Foto: NoaLyckholm44 wikimedia commons, Marcus Kaufmann (unsplash)

I en ny intervju hänvisar Jimmie Åkesson (SD) till IPCC och säger att ”det inte är så bråttom” med klimatet. Men IPCC:s senaste budskap vid rapportsläppet var ”act now or it’s too late”.

Sven Elander

Publicerades create 2025-05-07 Uppdaterades update 2025-05-07

”Det är inte så bråttom” med klimathotet. Det menar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som ställde upp på intervju i Aftonbladet i veckan.

– Jag är absolut ingen expert, men alla jag pratar med som på riktigt har satt sig in i vad IPCC:s olika rapporter och scenarion säger så finns det ingen som helst anledning att ha panik eller klimatångest, eller någonting sådant överhuvudtaget, sa Åkesson till Aftonbladet.

Uttalandet kan möjligen förvåna, eftersom det inte krävs många googlingar för att ta reda på vad IPCC faktiskt har sagt om klimatet.

Budskapet vid IPCC:s senaste rapportsläpp var nämligen ”final warning on climate crisis: act now or it’s too late. IPCC har vidare räknat upp ett antal akuta hot mot mänskligheten till följd av klimatförändringarna (se faktaruta).

fact_check Fakta: IPCC om klimathotet

Redan idag påverkas över 3 miljarder människor av extremväder. Vid 2 °C uppvärmning riskerar dubbelt så många att utsättas för livshotande värmeböljor varje år.

Klimatförändringar kan tvinga upp till 216 miljoner människor på flykt inom sina länder till 2050. Sårbara grupper drabbas hårdast. Risk för konflikter, ohälsa och social oro ökar.

Vid 2 °C uppvärmning riskerar upp till 80 miljoner människor att utsättas för kronisk hunger till 2050. Spannmålsproduktion kan minska med 5–7 % vid 1,5 °C, mer vid högre uppvärmning.

Upp till 4 miljarder människor kan drabbas av allvarlig vattenbrist minst en månad per år till 2050. Störst risk i Medelhavet, södra Afrika, delar av Asien.

Vid 1,5 °C riskerar 70–90 % av världens korallrev att dö ut. Vid 2 °C – över 99 %. Ekosystem som regnskogar, permafrost och våtmarker hotas. Människor i fattiga regioner drabbas hårdast.

Klimatförändringar kan tvinga upp till 216 miljoner människor på flykt inom sina länder till 2050. Sårbara grupper drabbas hårdast. Risk för konflikter, ohälsa och social oro ökar.

Det hela hade kunnat avfärdas som tokigheter från en ytterkantspolitiker, om det inte vore för en liten detalj: Sveriges nuvarande regering med M, KD och L bygger hela sin klimatpolitik på ett samarbete med SD. SD har därför i praktiken veto över alla förslag som läggs fram. Som en följd av detta har stora delar av SD:s klimatpolitik också blivit regeringens, med sänkta skatter på utsläpp och slopade stöd till en rad klimatsatsningar.

Den som vill veta vad regeringen tänker sig att driva framåt gör därför också klokt i att lyssna på Åkesson säger.

– Det viktigaste nu är att bromsa på EU-nivå. Hela klimatpolitiken är i dag på EU-nivå, säger Åkesson till Aftonbladet.

Miljöorganisationer har redan konstaterat att Sverige har från att vara ett föregångsland till att aktivt motarbeta EU-lagstiftning som ska skydda natur, hotade arter och klimatet. Och ska vi tro Åkesson och SD så har vi mer att vänta av det framöver.

 

 

Skärmdump från the Guardian från IPCC:s rapportsläpp 2023.
Dela