Det pågår en ny almstrid. Denna gång är det inte från ett tunnelbanebygge som almarna måste räddas. Rapporterna om almsjukans framfart har duggat tätt de senaste åren. Lidköping, Göteborg, Gotland – runtom i landet kämpar kommunerna mot almarnas död. I veckan kom nyheten att Stockholms stad ska såga ner 800 almar i ett försök att bromsa almsjukans framfart. Trots denna insats är det en tröstlös kamp.
– Vi kan inte göra mycket åt det och tyvärr kommer almsjukan nog leda till att almarna helt försvinner, säger stadsträdgårdsmästaren Elisabet Elfström till DN.
En av anledningarna stavas klimatförändringarna. Den skalbagge som sprider almsjukan, almsplintborren, gillar nämligen att klimatet blivit varmare. Med längre somrar kan den svärma två gånger istället för som tidigare, en gång. Konsekvensen blir enligt Elfström att skalbaggarna blir dubbelt så många.
Ett liten strimma av hopp för framtiden finns i att det forskas på de almar som klarar sig bättre mot sjukan. Men det tar lång tid för stora fina almar att växa upp och tills dess kommer almarna att lämna ett stort tomrum efter sig i våra skogar, våra parker och längs våra gator. Detta i en tid när vi behöver allt mer träd i våra städer som en del av klimatanpassningen.